Back from the 'Outback'
29 april 2008 - Alice Springs, Australië
Nou ik ben na ongeveer anderhalve week weer terug in de 'gewone' wereld, momenteel is dat Cairns waar ik gisterenavond aangekomen ben na een vlucht van 2 uurtjes vanuit Alice Springs. Ik heb de afgelopen week met veel aandacht door de outback getoerd. Een paar steekwoorden die voor de outback staan zijn: warm (alhoewel niet zo warm als hartje zomer), stoffig en 'leeg'. Dat er mensen zijn die hier met plezier wonen vraag ik me nog steeds af. Sommige plaatsen of gebieden zijn zover van de gewone wereld af, maar ja er zijn altijd mensen die er wat in zien. Begrijp me niet verkeerd het is echt mooi, maar het voelt een beetje aan als de lost world alsof je helemaal van de rest bent afgesloten.
Op maandag 21 april zijn we om 06.30 vertrokken voor een 6-daagse tour naar Alice Springs. In totaal zijn er 2 bussen vertrokken met elk 19 mensen. Ik zat in een bus waarvan de meerderheid UK-gasten waren die elkaar allemaal al kenden wat overigens erg moeilijk was om er tussen te komen en op een bepaald moment heb ik ook maar tegen mezelf gezegd dat het zonde van de energie is en dat mijn hoofddoel is om de outback te zien dus heb ik me wat meer kunnen focussen. Ik heb nog nooit zoveel mensen gek gezien, goedkope wijnspelletjes (genaamd goone?), veel suiker eten dmv snoep en snoep en nogmaals snoep en laat naar bed. Op een bepaald moment waren ze zo hyper dat het mij energie koste en dat resulteerde gelijk in een verkoudenheid etc, maar ja de tour was, buiten voorgaande om, echt te gek om mee te maken. De tour verliep zoals in de volgende link aangegeven is: http://www.adventuretours.com.au/6-day-adelaide-to-alice-springs-tour/. alleen zijn we de eerste dag geeindigd in een ander hostel omdat er 2 bussen reden etc. De eerste dag was indrukwekkend maar ook veel rijden, wat overigens voor de hele tour wel gold maar ja wat wil je ook zoveel km en toch nog zoveel mogelijk willen zien en meemaken. De eerste avond hebben we in stijl afgesloten met een kampvuur en een wie ben ik spelletje. De volgende ochtend konden we uitslapen en vertrokken we pas om 8 uur en dat bleek achteraf erg laat te zijn gezien het vervolg van de tour. Na een korte rit kwamen we aan in Flinders Park waar we konden kiezen uit een 3 uur durende zwaardere wandeltocht of een makelijker tocht van 2 half uur. Ik heb maar voor de zwaardere tocht gekozen, genaamd Wilpena Pound, en dat bleek de moeite waard alhoewel het wel zweten was om de berg op te komen. Na een lunch zijn we weer verder gereden naar het volgende slaapadres waar de vleesetende meerderheid kon 'genieten' van Kangaroo, Camel en Emoe vlees BBQ! Ik heb in ieder geval genoten van mijn spinach roll! De volgende ochtend, woensdag 23 april, zijn we om 05.30 vertrokken voor een lange rit naar Coober Pedy, opal mijn stad(je). In Coober Pedy is nog steeds een 'bloeiende' opal mijn stad wat over het algemeen heel erg stoffig is en weinig groen kent. Hier hebben we lekker een pizza gehad en zijn 'uit' geweest in een ondergrondse bar. Aangezien het hier heel erg warm kan zijn in de zomer is er ongeveer 60 jaar geleden begonnen met het uit/ingraven van huizen zodat deze op een constante temperatuur blijven tussen de 21-25 graden, dus moesten wij ook 'ondergronds' overnachten, zoals in de link is aangegeven http://www.cooberpedy.sa.gov.au/site/page.cfm?u=191. De volgende ochtend weer vroeg op en zijn we om 6 uur vertrokken voor een lange rit naar het Northern Territory met als een van de hoogtepunten: Uluru. En het was een lange rit met voorbijvliegende landschappen die op zich heel mooi zijn maar ook saai omdat ze 'leeg' zijn met wat bomen en struiken en dat is het dan. Af en toe kom je een roadhouse, soort kleine nederzetting, tegen met een tankstation en accomodatie (motel en camping) en waar je even naar het toillet kunt etc. Rond ongeveer 16.30 kwamen we aan bij Uluru waarna we snel onze spullen hebben neergezet voor een 20 minuten tocht naar de rots voor een korte rondleiding en voor natuurlijk de zonsondergang. En deze is gewoon mooi en indrukwekkend, zo'n rode rots die daar in the middle of nowhere staat te schitteren! Alleen ben je natuurlijk niet de enige maar we hebben toch een rustiger plekje kunnen vinden waar de champagne flessen werden ontkurkt voor een feestelijk einde van deze dag. s'Avonds hebben we gezellig bij het kampvuur gezeten en genoten van het kijken naar de sterren. Je kon overigens kiezen voor het slapen in een tent of in een swag, soort matras slaapzak in de buitenlucht. Nou met de dingo's en slangenverhalen in mijn achterhoofd begrijpen jullie mijn beslissing waarschijnlijk wel ;-). De volgende ochtend zijn we weer vroeg vertrokken om de zonsopgang wandeling te kunnen starten, we zijn uiteindelijk om 06.30 gestart met de 9.2 km lange wandeling. Ik heb deze wandeling overigens helemaal alleen gedaan om zoveel mogelijk niet gestoord te worden en te kunnen genieten van deze rots en de stilte om me heen. Na 2 uurtjes wandelen kwam ik weer bij de bus aan en zijn we even later vertrokken voor de Kata Tjuta rotsen, 36 in totaal, die net zo of zelfs meer sacred zijn Uluru zelf. Ik blijf onder de indruk van de mooie rode kleuren van de rotsen en de omgeving, gewoon prachtig! Die dag zijn we verder doorgereden naar Kings Canyon alwaar een heerlijk avondmaaltijd werd bereid op het kampvuur. Tijdens het sprokkelen van hout kwamen we eerder die dag vast te zitten met de bus en na een aantal pogingen en met de hulp van een andere bustouroperator zijn we hier uitgekomen, wat overigens een aantal slaapzakken koste en heel veel stof maar dit gaf toch een beetje het avontuur aan in deze Adventure Tour! De volgende ochtend en overigens de laatste tour dag, het is nu zaterdag 26 april, zijn we weer vroeg vertrokken voor een tocht door Kings Canyon met info over de flora en fauna van deze Canyon, en na een wandeling van 3 uren zijn we weer vertrokken voor het laatste gedeelte van de tocht naar Alice Springs (nog 5 uurtjes rijden). Eindelijk zijn we hier om 18 uur aangekomen en kunnen we weer heerlijk relaxed douchen en kleding wassen!!! Die stof gaat gewoon overal inzitten. Nog met z'n allen uit eten geweest met aansluitend de party avond wat wel even lekker ontspannen was.
In totaal heb ik 2 dagen in Alice Springs doorgebracht. De eerste dag met name bezig geweest met mijn kleding wassen en orde op zaken te zetten. Lekker relaxen bij het zwembadje en daarna mijn vlucht boeken in de stad, http://en.travelnt.com/explore/alice-springs.aspx. Die avond lekker vroeg naar bed en de volgende dag uitchecken en de stad in om te kijken naar de aboriginal kunst etc. En ik moet zeggen de moeite waard! Erg mooie kunst http://www.mbantua.com.au/ en natuurlijk de didgeridoos! Waarvan ik ben overgehaald om 1 te kopen en deze zal binnen 3 maanden in Nl aankomen, ach ja soms moet je gewoon dingen hebben aangezien ik er maar vanuit ga dat ik hier niet zo snel meer terug zal komen en alle echte didgeridoo art etc hier en in Darwin vandaan komen geeft het wel iets speciaals. Dus maar eens kijken of ik dit instrument kan bespelen ;-).
Nou en zoals ik al begonnen was ben ik nu uiteindelijk in Cairns en heb vandaag een redelijke rustdag zeker nu ik nog niet helemaal fit ben maar dat komt allemaal wel weer goed.

Dikke zoen van ons!!
Doeiii